2012 m. rugpjūčio 2 d., ketvirtadienis

Anne Rice - "Lestatas"

 Anne Rice"Lestatas"



 Svarbi informacija apie leidinį

Žanras - Romanas 
Leidykla - Obuolys
Išleidimo vieta - Kaunas
Išleidimo metai - 2010
Puslapių skaičius - 798
Vertė - Jurgita Jėrinaitė
Originali leidykla -  Warner Books
Originalaus leidimo metai - 1995

 Anotacija

"Šaltame žemės glėbyje penkiasdešimt metų pragulėjusį vampyrą Lestatą pažadina elektroniniai MTV kartos garsai ir vaizdai. Pakerėtas netoliese repetuojančios jaunos grupės „Satan`s Night Out“ jis pasišauna pelnyti pasaulinę šlovę ir nutraukti šimtametę vampyrų tylą.

Lestatas nedvejodamas ir su pasimėgavimu laužo pagrindines vampyrų taisykles: neišsiduok, kas esi, ir nepasakok apie kitus vampyrus. Dar daugiau – jis imasi vadovauti grupei ir išleidžia autobiografiją, kurioje pasakoja apie jauniausio markizo de Lionkūro sūnaus iš Overnė susitikimą su vampyru Magnusu, apie kelis klajonių ir išbandymų amžius, praleistus ieškant paaiškinimo siaubingam savo likimui, nemirtingo gyvenimo prasmės ir sielos draugų. "

Anotacijos šaltinis


Apžvalga

Knygą "Lestatas", galima sakyti, pasigriebiau iš kart perskaičius pirmąją dalį. Iš kart supratau, kad šioje knygoje bus pačio Lestato, blogojo veikėjo iš "Interviu su vampyru" pasakojimo pusė, bet ne tik tai. Knygoje taip pat papapsakojama Lestato įžengimo į vampyrų pasaulį pradžia, bei jo kelionės, sutiktos asmenybės, bei išgyvenimai iki Luiso "sukūrimo" ir po jo. Didžiausia kuliminacija pasiekiama pasakojant apie pirmuosius vampyrus bandant atskleisti iš kur visgi ši padermė atsirado.
Knyga turi labai aiškių pliusų, antroji Vampyrų kronikų dalis po lėto įsileidžia skaitytoją į vampyrų pasaulį, atskleidžia daug netikėtumų ir pasakoja apie Lestatą "šiandieną", tai, kaip jis sukūrė muzikos grupę, bet kokios to pasėkmės tėra atskleidžaiam labai menkai. Žinoma, viskas tam, kad paaiškėtų sekančioje knygoje. Įdomu sužinoti, kas per žmogus buvo Lestatas ir kodėl vėliau tapo tokiu vampyru, su kuriuo susitinkame pirmojoje kronikų dalyje.
Deja, "Lestatas" turi ir neigiamų pusių, kurios man, asmeniškai, pasirodė ganėtinai nereikalingos ir beprasmės. Tai platūs, iki begalybės išplėsti aplinkos ir jausmų aprašymai. Kaip Lestatas jautėsi sužinoti įdomu, bet knygoje tokių aprašymų tiek daug ir tokių smulkių, kad norisi tiesiog peršokti akimis toliau, o gal net praversti porą puslapių į priekį. Galima sakyti, gera pusė knygos vos ne vos išlaikė susidomėjimą, bet tai atsipirko skaitant toliau.
Rašydama apie pirmąją knygą aš minėjau prastą vertimą ir tai buvo tiesa, bet "Lestato" atžvilgiu galiu drąsiai teigti, kad vertėjos pakeitimas įšėjo į naudą. Nors dar raščiau tam tikrų nesusipratimų skaitant tekstą, bet tikrai anaiptol jie nėra tokie prasti kaip "Interviu su vampyru".  Todėl tai vadinčiau gera pažanga.

Knygą vertinčiau 6.5/10 
Madara a.k.a. Draconica 

©Madara & Edagaras ™

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą